Haku

Vuoden valokuvaajana palkittu Reetta Pasanen luo raikkaissa ruokakuvissaan mielikuvituksellisia maailmoja

Värikkäät ja hyväntuuliset lifestylekuvat ovat tärkeässä roolissa aikakauslehdissä. Ja juuri sellaisia Vuoden valokuvaajana palkitun Reetta Pasasen kuvat ovat. Vuoden valokuvaaja aikakausmediassa -sarjan tuomaristo totesi perusteluissaan, että raikkaissa ja värikkäissä kuvissa ilahduttaa kuvaajan kyky leikkiä, heittäytyä ja kuvitella tunnelmia luomiinsa maailmoihin. 

– Palkinto oli iloinen yllätys! En yhtään osannut arvata, kuka ehdokkaista voittaa, sillä kaikki olivat niin erilaisia, Pasanen sanoo.

Hän sanoo, että ei voi missään nimessä ottaa kilpailun kuvista täyttä kunniaa, sillä ruoan kuvaaminen on aina yhteistyötä. Kuvien suunnittelussa on stylisti tai ruokatoimittaja mukana, ja lehdestä riippuen joskus AD. Usein Pasasen työpari on ruokatoimittaja ja -stylisti Sanna Kekäläinen. Hänen kanssaan on luotu kaikki Editkilpailussa mukana olleet Yhteishyvässä julkaistut kuvat.

Freelancerina työskentelevä Pasanen kuvaa lähes sataprosenttisesti ruokaa. Yhteishyvän lisäksi hän kuvaa esimerkiksi Glorian ruoka & viiniin sekä Koti ja keittiöön.

Ruoan kuvaaminen on kiinnostavaa, sillä se on tosi vaihtelevaa. Ruoka on elävä ja orgaaninen asia, jonka tulee näyttää hyvältä ja kuvasta pitää pystyä näkemään.

Reseptejä ja ruokajuttuja kuvataanaikakauslehteen usein yli vuosi etukäteen – loppukesästä kuvataan ulkona seuraavan vuoden syksyllä ilmestyvää sienijuttua. 

– Ruoan kuvaaminen on kiinnostavaa, sillä se on tosi vaihtelevaa. Ruoka on elävä ja orgaaninen asia, jonka tulee näyttää hyvältä. Vaikka kuva olisi eteerinen, ruoasta pitää pystyä näkemään, mitä raaka-aineita siinä on käytetty, hän sanoo.

Tuomaristo kehui erityisesti Pasasen raikasta ja värikästä kuvaustyyliä, joka on ollut ruokakuvauksessa trendi jo pidempään. Pasasen mukaan juuri nyt otetaan ruokakuvia, joissa on kova valo ja terävät varjot. Kymmenen vuotta sitten sen sijaan kuvattiin paljon ruostunutta ja patinoitunutta pintaa.

Hyvät kuvat pysäyttävät jutun äärelle

Valokuvaus on ollut Pasasen elämässä aina. Kun hän oli lapsi, isoisä osti hänelle filmikameran ja vei täyteen räpsityt filmit kehitettäviksi. Koulussa Pasanen liittyi kamerakerhoon ja viihtyi pimiössä. Lukion jälkeen hän päätyi vähän vahingossa mainosvalokuvaajan assistentiksi.

– Siitä se innostus oikeastaan lähti ja kävin Lontoossa vuoden opiskelemassa valokuvausta. Suomeen palattuani jatkoin opintoja Turun taideakatemiassa,.

Sen jälkeen Pasanen työskenteli kahdeksan vuotta mainosvalokuvausstudiolla, jossa oppi valokuvauksen tekniikkaa ja digikuvausta. Nyt hän on toiminut 16 vuotta freelancerina kuvaten pääasiassa ruokaa.

Tärkeintä aikakausmediakuvassa on Pasasen mukaan se, että ne ovat ajattomia. Niihin voi palata ja lehdet voi selata useamman kerran. Hyvät aikkarikuvat pysäyttävät lukijan jutun äärelle.

– Arvostan erityisesti teknisesti laadukkaita ja muista erottuvia kuvia, joissa on jotakin vähän kummallista. Kuva on silloin hyvä, kun lukija jää miettimään, että mitä tässä tapahtuu.

Reetalla on kyky leikkiä, heittäytyä ja kuvitella

Vuoden valokuvaaja aikakausmediassa -sarjan tuomaristo totesi, että Reetta Pasasen kuvat ovat kulmasta kulmaan täyttä herkkua. Raikkaissa ja rohkeissa ruokakuvissa kuvauskohteet asettuvat osaksi suurempaa visuaalista kertomusta – kuvaajalla on taito luoda tutun tuntuista surrealismia. 

– Kuvissa ilahduttaa kuvaajan kyky leikkiä, heittäytyä ja kuvitella tunnelmia luomiinsa maailmoihin. Pasanen todistaa, että ruokaa voi kuvata mielikuvituksellisella ja yllätyksellisellä otteella, tuomaristo toteaa perusteluissaan.

Vuoden valokuvaaja aikakausmediassa -sarjan tuomaristossa olivat valokuvaajat Ella Kiviniemi, Usva Torkki, Akseli Valmunen ja Liisa Valonen.

Kunniamaininnat sarjassa saivat Outi Törmälä ja Antti Yrjönen.

Tutustu kaikkiin Editkilpailun voittajiin täällä

Teksti: Anniina Nissinen | Kuvat: Reetta Pasanen

Fakta: Reetta Pasanen 

  • Asuu Helsingissä ja työskentelee studiollaan Kaapelitehtaalla.
  • Kuvaa freelancerina esimerkiksi Glorian ruoka & viiniin, Koti ja keittiöön ja Yhteishyvään.
  • On kuvannut myös kaksi keittokirjaa: Kape the Chef (2023) ja Yhteishyvän juhlat (2024).

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: