Haku

Digimainonnan päästöjä laskeva Hiilimittari ja optimoidut mainospaikat – näin kustantajat kannustavat mainostajia päästöjen vähentämiseen

Vain neljä prosenttia mainostajista Suomessa ja 20 prosenttia EU:ssa mittasi mainonnan hiilijalanjälkeä vuonna 2023, selviää digitaalisen mainonnan ja markkinoinnin tulevaisuutta kehittävän yhteisön IAB Finlandin (Interactive Advertising Bureau) tekemästä kyselystä. Vastaajat kokivat suurimpana vaikeutena vastuullisen digimainonnan tiellä yhtenäisten standardien ja tietoisuuden puutteen.

Yksi konkreettinen ratkaisu ongelmaan on Alma Median kehittämä Hiilimittari. Se mittaa kampanjan keskimääräisen hiilijalanjäljen tuhatta mainosnäyttöä kohden sekä kampanjan kokonaishiilijalanjäljen. Vertailuluku kertoo, kuinka monen suomalaisen keskimääräistä hiilijalanjälkeä kampanjan päästöt vastaavat.

Hiilimittarin tavoitteena on auttaa mainostajia tunnistamaan digimainonnan aiheuttama hiilijalanjälki, sen syntyyn vaikuttavat tekijät ja rohkaista yrityksiä tekemään vähemmän ympäristöä kuormittavia valintoja.

Digimainonnan kampanjoiden hiilijalanjäljen mittaaminen toteutetaan yhteistyössä kansainvälisen, mittaamiseen erikoistuneen Scope3-yrityksen kanssa. Yrityksen nimi viittaa Scope 3 -laskentamalliin, joka on kokonaisvaltainen ja huomioi koko arvoketjun: mainonnan teknologiat ja ostotavan, kuluttajan käyttämän laitteen muodostamat päästöt sekä luovan aineiston ja median jakelun synnyttämät päästöt. 

– Hiilimittarin tavoitteena on auttaa mainostajia tunnistamaan digimainonnan aiheuttama hiilijalanjälki, sen syntyyn vaikuttavat tekijät ja rohkaista yrityksiä tekemään vähemmän ympäristöä kuormittavia valintoja, sanoo Alma Median viestintä- ja brändijohtaja Elina Kukkonen.

Kuvakaappaus: Alman Hiilimittarin esimerkkikampanjan raportoituja lukuja.

Vaikka digimainonnan päästöt tunnistetaan tärkeäksi aiheeksi, se ei vielä riittävästi ohjaa mainostajien päätöksentekoa. Mutta asia tulee toivottavasti muuttumaan pian.

Sanoma Media B2B:n kehityspäällikkö Jonne Ansamaa toteaa, että EU:n kiristyvä päästöregulaatio edellyttää yhä tarkempaa otetta toimitusketjujen päästöjen hallinnasta, ja se koskee myös markkinointia. Se korostaa mainonnan päästöjen merkitystä ja tekee siitä konkreettisempaa markkinoijille ja päätöksentekijöille.

– Se, mikä ehkä tänään tuntuu vielä kaukaiselta, voi pian olla yrityksille kilpailukyvyn peruspilari, hän sanoo.

Ansamaan mukaan mainostajien tulisi viimeistään nyt alkaa keräämään päästödataa ja -ymmärrystä omista ja kumppaneiden markkinoinnin toimenpiteistä.

– Jokainen dokumentoitu päästögramma auttaa rakentamaan selkeämmän kuvan ja luomaan pohjaa tuleville toimenpiteille, hän sanoo.

Näin pienennät digimainonnan päästöjä

Näyttävät videot, animaatiot ja videot kiinnittävät lukijan huomion, mutta mitä enemmän elementtejä mainos sisältää, sitä suurempi on sen tiedostokoko. Ja mitä suurempi on tiedostokoko, sitä enemmän mainos synnyttää päästöjä.

Otavamedia on pyrkinyt keventämään digimainonnasta syntyvää hiilijalanjälkeään uusien kevyempien aineistoratkaisujen avulla. Digimainonnassa on käytössä sellaisia mainosaineistoformaatteja, jotka ovat tavallisia kuvia ja videoita jopa 14 kertaa pienempiä. Vaikka tiedostokoko on pienempi, mainoksen näyttävyyteen ja laatuun se ei vaikuta.

– Helpoin ja vastuullisin tapa tehdä digimainontaa on hyödyntää kevyitä aineistoja ja suositella kampanjan ostamista suoraan julkaisijalta ilman välikäsiä. Mitä raskaampi aineisto tai mitä enemmän dataa käytetään kohdentamiseen, sitä suurempi on hiilijalanjälki, sanoo Otavamedian Head of Ad Operations, Insight and Marketing Jukka Pulkkinen.

Sanoma on vuosien mittaan optimoinut ja kehittänyt mainospaikkoja ja sivustoja vähentääkseen mainonnan energiankulutusta. Lisäksi on varmistettu mainosten oikea-aikainen latautuminen ja mainosmateriaalien koon ja esilatauksen optimointi.

Vertailu kansainvälisiin sosiaalisen median jättiläisiin osoittaa, että kotimaiset jakeluputket vaativat vähemmän energiaa ja ovat siten paitsi ympäristöystävällisempi ja vastuullisempi valinta hiilijalanjäljen näkökulmasta.

Sanoman mainonnan ostoalusta Ad Manager toimii tehokkaalla jakeluketjulla, jossa vältetään energiaa kuluttavat huutokauppaketjut eri myyntijärjestelmien välillä. Kotimaisesta Ad Managerista ostetut mainokset näkyvät medioissa, jotka kantavat huolta sekä ympäristöstä että yhteiskunnallisesta vastuullisuudesta. 

– Kun mainonta tavoittaa kohderyhmänsä tehokkaasti, tarvitaan mainoksen näyttökertoja vähemmän. Se pienentää kampanjoiden energiankulutusta, Sanoman Jonne Ansamaa toteaa.

Ansamaa kertoo, että Scope3-yrityksen analyysin Sanoman medioiden jakelukanavat kuuluvat maailmanlaajuisesti vähäpäästöisimpään kymmenykseen. Se osoittaa hänen mukaansa sen, että Sanoma on jo ratkaissut keskeisiä päästöhaasteita, joita monet kansainväliset isot mediat vielä ratkovat.

– Myös vertailu kansainvälisiin sosiaalisen median jättiläisiin osoittaa, että kotimaiset jakeluputket vaativat vähemmän energiaa ja ovat siten paitsi ympäristöystävällisempi ja vastuullisempi valinta hiilijalanjäljen näkökulmasta, Ansamaa sanoo.

Lue myös: Mistä aikakauslehtitalojen ilmastopäästöt syntyvät ja miten niitä vähennetään?
Lue myös: Miten digitaalinen media voi pienentää päästöjään? Kuusi skenaariota kohti kestävämpää mediaa

Teksti: Anniina Nissinen | Kuva: Unsplash

Yrityksen hiilijalanjälki

  • Scope 1 käsittelee yrityksen omista toiminnoista suoraan syntyviä päästöjä, kuten energiantuotantoon käytettävien polttoaineiden ja omien ajoneuvojen päästöjä.
  • Scope 2 pitää sisällään kaikki ostoenergian, kuten sähkön ja kaukolämmön hankinnan, päästöt.
  • Scope 3 puolestaan sisältää arvoketjusta ja hankinnoista aiheutuvat päästöt, kuten raaka-aineiden hankintojen ja kuljetusten ja valmistettujen tuotteiden käytön aikaiset päästöt.
page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: