Oikea vastaus on tietysti aikakauslehti, jonka historia ei ole ihan yksiselitteinen. Kielitoimiston Petri Lauerma toteaa, että sellaisten yhdyssanojen kuin aikakauslehti ja aikakauskirja sisältämä loppuheittoinen muoto (aika)kaus voidaan selittää sanatyyppiin jääneeksi reliktinomaiseksi kiteytymäksi. Aikakauskirja on tullut suomen kirjakieleen 1840-luvulla ja aikakauslehtikin jo 1860.
– Ainakin aikakauskirjasta käytettiin alkuun nimitystä aikakautinen kirja, jonka sanaliittotyyppi sitten monien muiden vastaavien ohessa lyheni asuun aikakauskirja. Se tarjoaa jo yhden selityksen s-loppuiselle muodolle. On kuitenkin syynsä, miksi näissä ilmauksissa on edelleen kausi-sanan loppuheittoinen asu kaus, hän sanoo.
On kuitenkin syynsä, miksi näissä ilmauksissa on edelleen kausi-sanan loppuheittoinen asu kaus, hän sanoo.
Erityisesti yhdyssanoissa loppuheitto auttaa hahmottamaan ilmaisun kiinteäksi kokonaisuudeksi, jolla on eri merkitys kuin vastaavalla sanaliitolla. Lyhentynyt ilmaustyyppi muistuttaa niin sanotun yhdysosa- tai yhdyssanamuodon sisältäviä ilmauksia (esimerkiksi suurmies, pienkone, uusperhe), jotka esim. i:n loppuheitto (tai jokin muu lyhentymätapa) erottaa lyhentymättömistä ilmauksista.
Jos yhdyssana suurmies normalisoitaisiin asuun suurimies, ’merkkimiestä’ ja ’suurikokoista miestä’ tarkoittavien sanojen ero hämärtyisi ja sotkeutuisi, aivan kuten jos hyvin vanhaa yhdyssanaa kyynärpää ruvettaisiin kirjoittamaan kyynärä-alkuisena (*kyynäräpää), jolloin sen alkuosa sotkeutuisi tässä asussa lähinnä vain vanhaa mittayksikköä tarkoittavaan muotoon.
Aikakausi tarkoittaa pitkähköä aikaa
Aikakauslehdellä ja aikakauskirjalla on omat selvärajaiset merkityksensä. Jos näiden sanojen määriteosia alettaisiin kirjoittaa loppu-i:llisinä, olisi olemassa ainakin pieni vaara, että sanat voisivat alkaa merkitykseltään sotkeutua aikakausi-sanan muihin käyttötapoihin.
– Joskus kun olen törmännyt kirjoitusasuun aikakausikirja olen miettinyt, eikö tällaisen asun merkityksen pitäisi olla jotain sellaista, mitä esimerkiksi sukupolviromaani tarkoittaa. Aikakaus-alkuisissa yhdyssanoissa mahdollinen merkityksen ero loppu-i:llisiin muotoihin verrattuna on toki vähän haetun oloinen, mutta ellei tällaistakaan olisi, aikakaus-alkuiset muodot olisi varmasti jo aikaa sitten normalisoitu loppu-i:llisiksi, hän sanoo.
Aikakauslehdellä ja aikakauskirjalla on omat selvärajaiset merkityksensä.
Näin on tehty aikoinaan esimerkiksi kuukaus-alkuisille sanoille, joita jo Nykysuomen sanakirja (NS, 1951–1961) suositti kirjoitettaviksi kuukausi-alkuisiksi, koska kuukausi on merkitykseltään siksi yksiselitteinen, ettei sekaantumisen vaaraa voi katsoa olleen.
Lauerman mukaan Aikakausi-sanan merkitys on sen sijaan avoimempi erilaisille tulkinnoille, sillä vaikka sanan perusmerkitykseksi on muotoiltu ’pitkähkö aika, varsinkin tiettyjä piirteitä edustava (historiallinen) aika’ (NS), aikakauskirjoissa tämä ”pitkähkö aika” viittaa muutamiin kuukausiin tai korkeintaan yhteen vuoteen, aikakauslehdissä monesti vain viikkoon.
Mikä on aikakauslehti?
- Aikakauslehti on tilattava, irtonumeroina ostettava tai jäsenyyden tai asiakkuuden perusteella vastaanotettava julkaisu, joka ilmestyy säännöllisesti vähintään kerran vuodessa ja enintään viikoittain.
- Aikakauslehdessä on useita artikkeleja tai muuta toimituksellista aineistoa. Toimituksellista sisältöä on enemmän kuin mainontaa.
- Tyypillisesti aikakauslehti keskittyy jonkin teeman ympärille, eikä tietyn maantieteellisen alueen asioihin (kuten sanomalehdet tai paikallislehdet). Aikakauslehdet jaetaan yleisölehtiin, ammatti- ja järjestölehtiin sekä asiakaslehtiin.
- Aikakauslehti voi olla painettu lehti tai digitaalinen julkaisu. Myös jatkuvasti julkaistavat verkkolehdet voivat olla aikakauslehtiä, jos ne täyttävät aikakauslehden määritelmän muuten.
- Aikakauslehteä, joka ilmestyy painetun lehden lisäksi tai pelkästään digitaalisena, kutsutaan usein aikakausmediaksi.
- Tällä hetkellä Suomessa ilmestyy noin 2 450 aikakauslehteä.