Haku

Mitä tapahtui aikakausmedioissa vuonna 2023? Tässä ovat vuoden kiinnostavimmat tapahtumat, ilmiöt ja sovellukset!

Mitä tapahtui aikakauslehdissä vuonna 2023? Audiomuotoiset jutut jatkoivat kasvuaan, kymmenet lehdet kasvattivat lukijamääräänsä printissä, lyhytvideoihin panostettiin entistä enemmän ja lehtitalojen juttuja koottiin uuden sovelluksen alle.

1. Edit-voittajissa uudenlaista audiota, feminismiä ja vastuullisuutta

Eeva palkittiin toukokuisessa Editgaalassa vuoden 2022 parhaana yleisömediana ja Eevan kirjaklubi vei voiton Vuoden audio tai video -sarjassa. Tuomariston mukaan Eeva on uudistunut rohkeasti ja raikkaan feministisesti erityisesti uuden eeva.fi-verkkoalustansa myötä. Vuoden uudistajana palkittiin vastuullinen ja massasta erottuva ompelulehti TAUKO Magazine, joka on uraauurtava itsenäinen printtijulkaisu kotiompelijoille ympäri maailmaa. Käsityöhön, kulttuuriin ja ilmastoon liittyvät teemat ovat läsnä lehden kaikissa sisällöissä.

Lue juttu kokonaan tästä

2. Aikakausmediat ottivat Tiktokiin haltuun

Suosittu lyhytvideopalvelu Tiktok on houkuttanut aikakausmediat tekemään lyhytvideoita ja hankkimaan uusia yleisöjä. Marraskuun someseurannan perusteella suomalaisten aikakausmedioiden Tiktok-yleisö yli kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Tiktokin suurimmat aikkarit marraskuussa 2023 olivat Pirkka Hacks (18 500 seuraajaa), Kotiliesi (16 800 seuraajaa) ja Me Naiset (5 986 seuraajaa).

Lue lisää someraportista tästä

3. Media-alan innovaatioennusteet puhuttivat 

Aikakausmedia kokosi yhteen media-alan innovaatioraporttien onnistuneimmat arviot ja suurimmat harha-askeleet vuosilta 2010–2023. Juttu herätti paljon keskustelua ja poiki muun muassa kokonaisen jakson Olutta ja analytiikkaa -podcastissa. Jakso on kuunneltavissa Spotifyssa.

Lue juttu kokonaan tästä

4. Aikakauslehdille hienoja tuloksia KMT:stä

Kansallisessa Mediatutkimuksessa (KMT 2023) mukana olleista aikakauslehdistä 31 kasvatti lukijamääräänsä printissä edellisvuoden mittauksesta. Eniten uusia lukijoita saivat Terveydeksi!, Kotiliesi Käsityö ja Caravan-lehti. Lehtiryhmistä kasvoivat ruoka- ja juomalehdet, harrastelehdet sekä autoilun ja tekniikan lehdet. Lukuaika kasvoi kaikissa lehtiryhmissä, ja yksittäisistä lehdistä kahdella kolmesta lukuaika joko kasvoi tai säilyi samana.

Lue juttu printin kasvajista tästä ja lukuaikaansa kasvattaneista lehdistä tästä

5. Vastuullisuus ja hiilijalanjälki korostuivat keskusteluissa

Vastuullisuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat monelle medialle tärkeitä arvoja, jotka otetaan huomioon kaikessa tekemisessä. Suomen media-ala on sitoutunut pyrkimään hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Mutta mitä aikakausmediat voivat tehdä hiilijalanjäljen pienentämiseksi? Neljä suomalaista aikakausmediakustantajaa kertoivat, mistä heidän päästönsä syntyvät ja mitä he tekevät hiilineutraaliustavoitteen eteen.

Lue juttu kokonaan tästä

6. Audiopalvelu Briif kokoaa parhaat aikakauslehtijutut yhden kuukausimaksun alle

Syyskuussa lanseerattiin audiopalvelu Briif, joka tuo journalistisia sisältöjä entistä paremmin kuluttajien saataville. Palvelussa on kuunneltavissa esimerkiksi Trendin, Kauppalehti Option, Tekniikan Maailman ja Suomen Kuvalehden juttuja. Lehdet eivät ole palvelussa kuunneltavissa kokonaan, vaan tarjolla kuratoituja audiomuotoisia juttuja erilaisista teemoista, kuten taloudesta, viihteestä ja politiikasta. 

Lue juttu kokonaan tästä 

7. Apu360 haluaa saada lukijan pysähtymään

Lokakuussa julkaistiin uusi syväjournalismin sovellus Apu360, joka haluaa saada lukijan pysähtymään. Se rikkoo perinteiset printtilehtien rajat tarjoten syvällistä featuresisältöä. Jutuissa käsitellään kulttuuria, luontoa, ihmissuhteita, politiikkaa, matkailua ja terveyttä taustoittavan journalismin keinoin. Palvelusssa julkaistaan esimerkiksi Avun, Imagen, Mondon ja Tuulilasin valikoituja juttuja.

Lue juttu kokonaan tästä

8. Tekoälyhaku TM Tuuma hakee tietoa Tekniikan Maailman artikkeleista

Tekniikan Maailma avasi marraskuussa oman tekoälyhaun, TM Tuuman. Se toimii kuten ChatGPT ja vastaa käyttäjän kysymyksiin kokonaisilla lauseilla suomeksi. OpenAI:ta hyödyntävä sovellus hakee vastauksia 20 000:sta Tekniikan Maailman artikkelista. TM Tuuma on vielä demovaiheessa, mutta lehden lukijat pääsevät testaamaan sitä ja antamaan palautetta. Tekoälyhaku on käytössä vain Tekniikan Maailman tilaajille. 

Lue juttu kokonaan tästä

Teksti ja kuva: Anniina Nissinen

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko lukea lisää aikakausmedioiden kuulumisia? Uutiskirjeessä kerromme muun muassa alan osaajista, tuoreista tutkimustuloksista, Editkilpailusta ja tulevista tapahtumista.

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi täältä!

page shape 1 page shape 3

Lue myös

×

Haku: