Aikakausmedian Aikakauslehdet mediakasvattajina -toiminta tukee aikakauslehtien opetuskäyttöä ja erityisesti lasten medialukutaidon kehittymistä. Tärkeä osa toimintaa on tuottaa mediakasvatusmateriaaleja eri ikäisille lapsille ja nuorille.
22.–28.4. vietettävällä Aikakauslehtiviikolla koululaiset harjoittelevat mediataitoja aikakauslehtien kansiin liittyvillä tehtävillä kirjastoissa eri puolilla Suomea. Tehtävissä hyödynnetään uutta Kansikone-sovellusta, jonka avulla mediakasvatusta voi toteuttaa monessa oppiaineessa.
Kansikone on suunniteltu nopeisiin mediaharjoituksiin: tarkoitus on saada tehtyä kansi yhden oppitunnin aikana. Kansikuvan voi ottaa itse tai valita valmiista kuvapankista. Kuvapankki mahdollistaa nopean harjoituksen sellaisestakin aihepiiristä, jossa sopivan kuvan ottaminen ei onnistuisi. Helppokäyttöinen ohjelma toimii sekä tietokoneella että puhelimella, eikä se vaadi kirjautumista.
Tee oma kansi: Kansikone.fi
Lue myös: Oletko aina halunnut päästä aikakauslehden kanteen? Uudella Kansikoneella se onnistuu!
Tämän lisäksi julkaisemme teemaviikon perjantaina 26.4. ensimmäistä kertaa jaettavien lukutaitostipendien saajat. Stipendejä haki yhteensä 130 koululuokkaa.
– Kouluissa tehdään todella innostavaa ja ansiokasta lukutaitotyötä. Hakemuksista välittyi paitsi lukuilo myös jaetun lukukokemuksen riemu, millä on suuri merkitys lukukipinän ylläpitämisessä, Aikakausmedian mediakasvatusasiantuntija Piia Matikainen iloitsee.
Stipendien tavoitteena on nostaa esiin lukutaidon merkitystä, lisätä lukuiloa ja vahvistaa luokkien ryhmähenkeä. 500 euron arvoisia stipendejä jaetaan kolme kappaletta peruskoulun eri luokka-asteille.
Mediakasvatusta ympäri vuoden
Myös muut Aikakausmedian tuottamat mediakasvatusmateriaalit ovat käytettävissä Aikakauslehtiviikolla ja ympäri vuoden. Kaikki materiaalimme ovat maksuttomia. Tunnetko jo nämä?
Medialautanen
Medialautasen avulla aikakauslehtien ruokasisältöjä voi tarkastella hyvinvoinnin, nautinnon ja ekologisuuden näkökulmista. Digitaalinen mediakasvatusmateriaali sopii eskarista yläkouluun. Materiaalia on hiljattain päivitetty Näin syntyy ruokalehti -videolla.
Tutustu: Medialautanen.fi
Lue myös: Medialautanen pureutuu ruokajournalismiin ja -mainontaan
Medialukudiplomi
Medialukudiplomi on Aikakausmedian ja Uutismedian liiton yhteinen mediakasvatusvälinen, joka kannustaa lehtien lukemiseen ja opettaa lähdekriittisyyttä. Oppilaat lukevat lukuvuoden aikana kymmenen ikätasolleen sopivaa aikakaus- ja uutismedioissa julkaistua juttua ja tekevät niihin liittyvät tehtävät. Maksuttomat juttupaketit koostuvat Julkisen sanan neuvoston (JSN) Journalistin ohjeisiin sitoutuneiden sanoma- ja aikakauslehtien artikkeleista.
Tutustu: Medialukudiplomi.fi
Lyytin ja Sepon materiaalit varhaiskasvatukseen
Reportterit Lyyti Kynänen ja Seppo Sananen tutustuttavat alle kouluikäiset median tekemiseen. Materiaalisarja koostuu printtilehden tekoon suunnitellusta Lasten lehtikone -ohjelmasta, mediatuokioita sisältävästä Lyyti Kynäsen ja Seppo Sanasen harjoituslehtisestä, Lehtimetsäläinen-satukirjasta, tunne- ja vuorovaikutustaitoihin keskittyvästä Lyytin ja Sepon kaverikortit -pelistä sekä kahdesta laulusta.
Tutustu: Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa
Näiden lisäksi mediakasvatusmateriaalimme käsittelevät muun muassa mainontaa, tubettamista, kuvanlukutaitoa ja sarjakuvia. Niitä käytetään kouluissa, päiväkodeissa, kirjastoissa ja nuorisotyössä. Jos haluat pysyä kartalla Aikakausmedian uusista mediakasvatusmateriaaleista, tilaa mediakasvatuksen uutiskirje tästä.
Tutustu myös: Kaikki mediakasvatusmateriaalimme
Seuraa somessa: Aikakauslehdet mediakasvattajina Instagramissa
Aikakauslehtiviikko
Vuosittain vietettävä Aikakauslehtiviikko tutustuttaa lapsia ja nuoria aikakauslehtien monipuolisiin sisältöihin ja lisää lukuiloa. Teemaviikko järjestetään samaan aikaan valtakunnallisen Lukuviikon kanssa. Ensimmäinen Aikakauslehtiviikko järjestettiin keväällä 2019, ja vuodesta 2022 lähtien Aikakauslehtiviikkoa on tehty yhteistössä kirjastojen kanssa.