Haku

Inspiraatiota maailmalta – näistä lehdistä aikakausmedioiden tekijät hakevat ideoita

Kysyimme Palstalla-sarjaan haastatelluilta aikakausmedia-alan ammattilaisilta, mistä ulkomaisista medioista he hakevat inspiraatiota ja ideoita. Palstalla on juttusarja, jossa esitellään aikkareiden tekijöitä toimittajista graafikoihin ja koodareista valokuvaajiin. Juttuun haastateltu saa aina ilmiantaa seuraavan työssään ansioituneen osaajan.

Juttusarjassa heitä inspiroivista kansainvälisistä julkaisuista kertoivat freelance-toimittaja Virpi Salmi, Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Mikko Numminen, kuvittaja Tuomas Kärkkäinen, stylisti Jenni Juurinen ja Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Tutustu heidän suosikkilehtiinsä alta!

The New Yorker

Kannen kuvituksen on tehnyt Barry Blitt. Kuva: The New Yorker

Yhdysvaltalainen viikottain ilmestyvä aikakauslehti The New Yorker on mediamaailman arvostetuimpia julkaisuja. Lehti tunnetaan erityisesti sen rohkeista ja ajankohtaisista piirroskansista, jotka keräävät miljoonia lukijoita.

Lehdessä julkaistaan reportaaseja, arvosteluja, esseitä, sarjakuvia, runoutta ja kaunokirjallisuutta. Vaikka The New Yorkerin arvostelut ja tapahtumaluettelot keskittyvät New Yorkin kulttuurielämään, sitä luetaan laajasti myös kaupungin ulkopuolella. 

– The New Yorker on tasaisesti todella korkealaatuinen, yhtäältä hyvin perinteinen, mutta kuvituksiltaan usein eteenpäinkatsova, sanoo kuvittaja Tuomas Kärkkäinen.

Bloomberg Businessweek

Lehden kansijuttu kertoo Pixarista. Kuva: Bloomberg Businessweek 

Bloomberg Businessweek on talouteen keskittyvä viikottain ilmestyvä yhdysvaltalainen aikakauslehti. Se on tunnettu erityisesti vahvasta visuaalisuudestaan. Kuvittaja Tuomas Kärkkäisen mukaan lehti on onnistunut luomaan tyystin muista talousjulkaisuista poikkeavan visuaalisen kielensä.

Coverjunkie

Sivusto tarjoaa inspiraatiota ja kansi-ideoita. Kuvakaappaus Coverjunkie-sivustolta.

Coverjunkie ei ole lehti, vaan sivusto, joka kokoaa yhteen inspiroivia ja visuaalisia aikakauslehtien kansia maailmalta. Coverjunkie on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Mikko Nummisen suosikkisivusto, kun hän kaipaa ideoita lehden visuaalisuuteen.

– Coverjunkie on virtuaalinen lehtihylly, josta voi ammentaa kuva- ja kansi-ideoita, hän sanoo.

i-D

Lähes jokaisessa i-D:n kannessa henkilö vinkkaa silmää. Kuva: i_D

i-D on brittiläinen joka toinen kuukausi ilmestyvä aikakauslehti, joka on omistettu muodille, musiikille, taiteelle ja nuorisokulttuurille. Nykyaikainen ja trendikäs lehti on testikenttä nouseville valokuvaajille. Uraauurtava ja suuntaa näyttävä lehti on visuaalisesti inspiroiva. Lehden spesiaalijuttu on se, että suurin osa kansimalleista jäljittelee ikonista silmää iskevää hymiötä (i-D). i-D:n perusti suunnittelija ja entinen Voguen taidejohtaja Terry Jones vuonna 1980. 

– Varsinkin aiemmin hain inspiraatiota brittiläisiä tyylilehtiä, kuten i-D:ta ja Monoclea, plarailemalla, Mikko Numminen vinkkaa.

Monocle

Monoclen kesäkuun 2024 numerossa oli taidespesiaali. Kuva: Monocle

Monocle on brittiläinen lifestylelehti, joka ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa. Se on tyylikäs ja laadukas lehti, joka kirjoittaa esimerkiksi uutisista, politiikasta, matkustamisesta, tyylistä, designista ja kulttuurista. Lehti on ilmestynyt vuodesta 2007 lähtien. 

Time 

Helmikuussa 2021 Timen kanteen pääsi silloinen pääministeri Sanna Marin. Kuva: Time

Time Magazine on yhdysvaltalainen viikottain ilmestyvä aikakauslehti, joka käsittelee ajankohtaisia uutisia ja politiikkaa. Se on yksi maailman arvostetuimmista lehdistä, ja siitä inspiroituu myös Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Timella on ollut tapana kertoa uutiset henkilöiden kautta, ja kansikuvassa on vuosikymmenten ajan ollut yksi henkilö kerrallaan. Time-lehden kanteen pääsyä pidetään suuressa arvossa. Vuonna 2021 Suomen pääministerinä toiminut Sanna Marin esiintyi lehden kannessa.

Italian Vogue

Lila Moss poseeraa lehden kannessa. Kuva Vogue Italia

Vogue Italia on Voguen italiankielinen versio, joka on ilmestynyt vuodesta 1964. Sitä pidetään yhtenä maailman parhaista muotilehdistä. Lehti yhdistää laadukkaat valokuvat, kauneuden, tyylin ja kulttuurin. Se esittelee viimeisimmät trendit ja julkaisee muoti-ikoneiden ja julkkisten haastatteluita. Tämän lehden visualisuutta kelpaa ihastella! 

– Italian Vogue on edelleen hieno lehti, samoin ranskalainen Milk Decoration, sanoo stylisti Jenni Juurinen.

Milk Decoration

Lehti esittelee minimalistisia ja tyylikkäitä koteja. Kuva: Milk Decoration

Milk Decoration on ranskalainen sisustuslehti, joka yhdistelee lifestylea, tuotesuunnittelua ja perhe-elämää. Visuaalisesti loppuun asti mietityssä lehdessä esitellään tyylikkäitä ja minimalistisia koteja ympäri maailmaa. Lehdestä on myös englanninkielinen versio.

Reductress

Sivusto parodioi naistenlehtien maailmaa. Kuvakaappaus Reductressin verkkosivuilta.

Reductress on satiirinen ja feministinen verkkomedia, joka parodioi klassisia naistenlehtiä, niiden äänensävyä, juttuideoita, otsikoita ja tyyliä. Se käsittelee parodian keinoin myös feminismin eri puolia, kuten valkoista feminismiä tai feminismiä, joka ei tunne etuoikeuksia. Sivustolla julkaistaan esimerkiksi satiirisia ja ohjeistavia kolumneja, uutisia ja listajuttuja kuvapankkikuvilla höystettyinä. 

– Reductress on erittäin hauska, sanoo huumoristaan tunnettu freelance-toimittaja Virpi Salmi.

Historiskan

Lehdessä ääneen pääsevät historian naiset. Kuva: Historiskan

Historiskan on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ruotsalainen aikakauslehti, joka kertoo historiasta naisten näkökulmasta. Muun muassa tasa-arvon edistämisestä ja onnistuneesta tieteen popularisoinnista palkittu lehti haluaa tarjota vastapainoa miesten historiografialle.

– Historiskan on tosi hyvin tehty julkaisu, Virpi Salmi kehuu.

Palstalla-juttusarjassa aikakausmedia-alan ammattilaiset kertovat työstään. Lue kaikki sarjan jutut tästä.

Teksti: Anniina Nissinen | Kuvat: The New Yorker, Bloomberg Businessweek, Coverjunkie, i-D, Monocle, Time Magazine, Vogue Italia, Milk Decoration, Vogue Scandinavia, Reductressm Historiskan
page shape 1 page shape 3
×

Haku: