Millaista työsi on? Mitä kaikkea työhösi kuuluu?
Työskentelen TM Rakennusmaailmassa tuottajana. Kerran kuukaudessa ilmestyvän lehden juttujen editointi, kuvatoimittaminen, palstavastuut ja oikoluku vievät työpäivästäni noin puolet. Toinen puoli kuluu rakennusmaailma.fi-verkkosivustomme sekä somekanaviemme sisällöntuottamiseen. Vuosi sitten tehty verkkouudistus toi meille mahdollisuuden tarjota tilaajillemme entistä enemmän sisältöä myös verkossa esimerkiksi digilehden muodossa.
Miten ja milloin päädyit tekemään töitä aikakausmedioille?
Ensikosketuksen aikakauslehtialaan sain lukion jälkeen työskennellessäni Otavamediassa (silloinen Yhtyneet Kuvalehdet) toimitusten sihteerinä. Viestinnän ja kotimaisen kirjallisuuden opintojen jälkeen aloitin toimitussihteerinä Novita-käsityölehdessä. Käsitöiden ja muodin aihepiirin kautta oli luontevaa jatkaa sisustamiseen, ja Dekon toimituspäällikkönä vierähtikin useampi vuosi.
Olen työskennellyt myös Annassa toimitussihteerinä ja Maalla-lehdessä toimituspäällikkönä. Otavamediassa vuonna 2014 tehdyn lehtiperheuudistuksen myötä vastasin toimituspäällikkönä ja tuottajana asumisen aihealueesta Kodin lehdissä, joihin kuuluvat Deko, Kotiliesi, Maalla-lehti sekä Kotiliesi Käsityö. TM Rakennusmaailmaan siirryin vuonna 2017.
Mitkä ovat mieluisimpia työtehtäviä ja miksi?
En kaihda rutiineja, joita aikakauslehden tekemisessä riittää joka päivälle. Pidän myös mielelläni aikataulut hallinnassa. Mutta onhan se tuottajalle herkkua, kun välillä pääsee itse kirjoittamaan artikkelia mielenkiintoisesta aiheesta tai ihmisestä.
Mitkä asiat sinua eniten kiinnostavat aikakauslehtijournalismissa?
Aikakauslehti on lukijalle parhaimmillaan visuaalinen ja tekstillinen elämys, jonka parissa on helppo rentoutua ja myös saada uutta tietoa ja näkemystä asioihin. Se vaatii meiltä tekijöitä kuvan, tekstin ja taiton yhteensovittamista houkuttavaksi kokonaisuudeksi.
Lavastajana Ylellä työskennellyt isäni opetti minut sahaamaan ja käyttämään vasaraa, ja niitä taitoja olen hyödyntänyt esimerkiksi terassin rakentamisessa ja kodin pikkuremonteissa.
Mikä asumisen teemassa on kiinnostavinta?
Sen laajuus ja läheisyys, sillä se koskettaa meitä kaikkia. Sisustamisen trendit, remontoinnin työtavat ja rakentamisen materiaalit muuttuvat ja kehittyvät koko ajan.
Osaatko itse rakentaa ja remontoida?
Lavastajana Ylellä työskennellyt isäni opetti minut sahaamaan ja käyttämään vasaraa, ja niitä taitoja olen hyödyntänyt esimerkiksi terassin rakentamisessa ja kodin pikkuremonteissa. Isommat projektit jätän mielelläni alan ammattilaisille.
Olit mukana perustamassa Dekoa vuonna 2004. Millainen prosessi se oli?
Oli upeaa päästä alusta asti ideoimaan uudenlaista, modernia lifestyle-lehteä. Se oli oppikouluni aikakauslehden tekemiseen ja vei pintaa syvemmälle, myös markkinointiin, tutkimustietoihin ja kustantamisen realiteetteihin. Mukanaolo uuden aikakauslehden lanseeraamisessa oli urani merkityksellisin projekti. Se oli opettavaista ja ainutlaatuista. Vain harva pääsee enää nauttimaan sellaisesta mahdollisuudesta.
Mikä on ollut kaikkien aikojen suurin onnistumisesi alalla?
Oli hienoa, kun Deko palkittiin vuoden 2015 Editkilpailussa Vuoden aikakauslehtenä. Se oli tärkeä tunnustus pienelle, ammattitaitoiselle toimituksellemme.
Mikä on ollut vaikein asia urasi aikana?
Työn tekemisen tapa ja sen sosiaalinen puoli ovat muuttuneet hurjasti vuosien aikana. Ennen parhaat juttuideat syntyivät työkavereiden kanssa kahvi- tai lounastauoilla, nyt kahvit juodaan yksin läppärin ääressä töitä tehden – tai kotona etätöissä. Työtä ei voi enää jättää toimistolle.
Mikä on paras tai mieleenpainuvin kokemus aikakausmediauraltasi?
Otavamedia on tuottanut Asuntomessujen viralliset messuluettelot vuodesta 2004 alkaen, ja olen ollut tekemässä niitä alusta asti. Viimeiset kolme vuotta olen vastannut sekä Dekon sisustusluettelon että TM Rakennusmaailman taloluettelon tuottamisesta. Ennen kuin lehdet ovat messuvieraiden käsissä, on minulla takana usean viikon yhteistyö messuorganisaation, kotejaan rakantavien ihmisten sekä talotehtaiden kanssa. Intensiivisen projektin päätteeksi on ihana saada lehdet vihdoin painoon.
Brittiläiset puutarhalehdet ovat heikkouteni. Seuraan myös kotimaisia puutarha- ja sisustuslehtiä.
Millaisen jutun tai projektin haluaisit vielä toteuttaa?
Olen saanut olla tuottamassa muutamia puutarhalehtiä, mutta kyllä itse suunnitellun puutarhalehden tekeminen olisi hieno juttu.
Mistä suomalaisista ja kansainvälisistä aikakausmedioista saat inspiraatiota ja mitä niissä erityisesti ihailet?
Brittiläiset puutarhalehdet ovat heikkouteni. Seuraan myös kotimaisia puutarha- ja sisustuslehtiä. Glorian Ruoka & viini on ainoa lehti, jota itse silloin tällöin tilaan. Sen kuvat, reseptit ja rento, kannustava ote ruoanlaittoon ihastuttavat.
Mitä erityistaitoja tehtävissäsi tarvitaan? Miten omaa osaamista on pitänyt päivittää?
Hyppääminen sisustuslehdestä rakentamisen ja remontoinnin erikoislehteen oli hyvä paikka haastaa omaa osaamista. Ammattisanasto vaihtui kertaheitolla, ja sen oppimiseen meni tovi. Sisustuslehdessä esimerkiksi kylpyhuoneremontista puhuttiin laattojen värien ja kalusteiden designin kautta, rakentamisen lehdessä mukaan tulivat vedeneristykset, saneerauslaastit ja lattialämmityskaapelit.
Ehkä vuosia sitten firman kesäpäivässä TM Rakennusmaailman osastolla tekemäni naulojen lyömisen ennätys teki vaikutuksen tulevaan esimieheeni Juho Huttulaan, ja hän uskalsi myöhemmin palkata minut.
Onko jostain yllättävästä taidosta ollut työssäsi hyötyä?
Asumisen lehtien parissa työskennellessä on ollut hyötyä siitä, että aihepiirit – käsityöt, puutarhanhoito, remontointi – ovat tulleet tutuiksi omien harrastusten kautta. Ehkä vuosia sitten firman kesäpäivässä TM Rakennusmaailman osastolla tekemäni naulojen lyömisen ennätys teki vaikutuksen tulevaan esimieheeni Juho Huttulaan, ja hän uskalsi myöhemmin palkata minut.
Tiesitkö aina päätyväsi juuri tähän ammattiin?
Kyllä, jo varsin nuorena. Päädyin aikoinaan Kallion lukioon siksi, että siellä pystyi opiskelemaan viestintää ja kirjallisuutta. Viestinnän opetus ei kuitenkaan vastannut toiveitani, ja jätin kurssin kesken. Päätös piti perustella opolle, joka lopuksi totesi: ”Sinusta ei sitten koskaan tule toimittajaa.”
Palstalla on juttusarja, jossa esitellään aikakausmaailman ammattilaisia toimittajista graafikoihin ja koodareista valokuvaajiin. Juttuun haastateltu saa aina ilmiantaa seuraavan työssään ansioituneen aikkarialan ammattilaisen. Ann-Mari Lehtosen juttusarjaan ilmiantoi stylisti Jenni Juurinen.
Lue juttu Jennistä: Stylisti Jenni Juurinen ihailee hyvästä ideasta syntyneitä uniikkeja ja mietittyjä kuvia: "Ilman niitä lehdet ovat toistensa kopioita"
Lehtosen seuraava valinta haastateltavaksi on Aarre-lehden päätoimittaja Mari Ikonen.
– Olen aina ihaillut Marin rautaista ammattitaitoa ja laajaa kokemusta aikakauslehden tekijänä. Mari ei ehkä tiedäkään, miten tärkeältä häneltä saamani kannustus on tuntunut.
Ann-Mari Lehtonen
- On kolmannen polven helsinkiläinen. Asuu miehensä kanssa rivitalossa Pohjois-Helsingissä, aikuiset tyttäret asuvat jo omillaan.
- Työskentelee tuottajana TM Rakennusmaailma -lehdessä.
- On työskennellyt Otavamediassa tuottajana, toimituspäällikkönä ja toimitussihteerinä Dekossa, Maalla-lehdessä, Kotiliedessä ja Annassa. Siirtyi TM Rakennusmaailmaan vuonna 2017.
- Harrastaa mökkeilyä, puutarhanhoitoa, bloggaamista ja golfia.