Haku

Painetuille aikkareille huipputuloksia hektisessä digiajassa – Tiede Luonto kasvatti lukuaikaansa reippaasti

Monia aikakauslehtiä luetaan nyt pidempään kuin ennen, kertoo tuore Kansallinen Mediatutkimus (KMT 2023). Lukuaika kasvoi kaikissa lehtiryhmissä, ja yksittäisistä lehdistä kahdella kolmesta lukuaika joko kasvoi tai säilyi samana. Eniten lukuaikaansa kasvattivat Tiede Luonto ja Tivi, joita luetaan kymmenen minuuttia pidempään kuin ennen. 

Tiede Luonnon päätoimittaja Jukka Ruukki kertoo, että lukuajan nousun takana on korona-ajan siivittämä kiinnostus luontoaiheisiin, joka jatkuu edelleen. Juttuja tehdään painettu lehti edellä.

– Haluamme olla premium-tuote nimenomaan printissä. Olemme panostaneet juttujen elämyksellisyyteen ja haluamme, että lehden sisällöt kutkuttavat kaikkia aisteja. Lehdessä haistetaan, maistetaan, nähdään ja koetaan asioita moniaistisesti, ja luonto tuodaan lukijalle kotisohvalle.

Lehteä tehdään Hesarin tiedetoimituksessa, jossa myös Tiede-lehti syntyy, mutta sillä on selkeästi omat sisältönsä. Pääosassa on suomalainen luonto, ja lehti haluaa tarjota lukijoille sisältöjä, joita ei muualta saa. Reportaasit ja uteliaisuutta ruokkivat aiheet ovat Tiede Luonnon ydintä.

– Kaikki jännä ja yllättävä kiinnostaa lukijoitamme. Olemme elämyksellisyydestä huolimatta asialehti, ja esimerkiksi Luonnon työkalu -palstalla lähestymme asioita varsin insinöörimäisesti. Saatamme vaikka kertoa, miten kala säätelee uimarakon avulla nostettaan vedessä – se muuten toimii kuin hissi.

Lue myös: Jukka Ruukki kertoi vuonna 2020, miten hyvä tiedejuttu syntyy

Ruukin mukaan Tiede Luonto on suunnattu kaikille uteliaille iästä riippumatta. Häntä kuitenkin ilahduttaa erityisesti se, että lehti tavoittaa paljon myös nuoria lukijoita.

Myös Ruukin luotsaama Tiede-lehti kasvatti lukuaikaansa neljällä minuutilla. 

Lukuaikaansa kasvattaneet aikakauslehdet top 15

Lehti Muutos lukuajassa
(vrt. KMT 2022)
Yhden numeron keskimääräinen lukuaika
(KMT 2023)
Tiede Luonto +10 min 69 min
Tivi +10 min 54 min
Vauhdin Maailma +8 min 55 min
Viva +7 min 81 min
ET +6 min 83 min
Image +6 min 86 min
Juoksija-lehti +5 min 63 min
Mikrobitti +5 min 66 min
Viherpiha +4 min 72 min
Suomen Kuvalehti +4 min 90 min
Viisas Raha +4 min 52 min
Tiede +4 min 81 min
Maalla +4 min 64 min
Askel +4 min 66 min
Meidän Talo +4 min 48 min

Lähde: KMT 2023

Lehden parissa vierähtää parhaimmillaan puolitoista tuntia

Keskimäärin painetun aikakauslehden yhden numeron parissa vietetään 53 minuuttia. Kaksi kolmesta KMT-mittauksessa olleesta lehdestä joko kasvatti (54 %) tai säilytti ennallaan (12 %) sen parissa vietetyn ajan. 

Hartaimmin luetut aikakauslehdet ovat yleisölehtiä, joiden lukuaika piteni keskimäärin jopa 13 minuuttia. Pisimpään lukijat viihtyivät Suomen Kuvalehden, Imagen ja Eevan parissa. Suomen Kuvalehden keskimääräisen numeron lukuaika on peräti puolitoista tuntia.

Pisimpään luetut aikakauslehdet 2023

Lehti

Lukuaika

Suomen Kuvalehti

1 h 30 min

Image

1 h 26 min

Eeva

1 h 24 min

ET

1 h 23 min

Tiede

1 h 21 min

Apu

1 h 20 min

Valitut Palat

1 h 18 min

Suomen Luonto

1 h 15 min

Voi Hyvin

1 h 15 min

Lähde: KMT 2023

Aikakausmedian tuottamaan lukuaikaraporttiin voi tutustua alla. Esitys on ladattavissa suomeksi ja englanniksi sivuiltamme.

Lue myös: 31 lehteä kasvatti lukijamääräänsä printissä – tässä ovat suurimmat suomalaiset aikakauslehdet

Lue myös: Digilukeminen nytkähti ylöspäin – näitä aikakausmedioita suomalaiset lukevat digissä

Teksti: Outi Itävuo | kuvat: Anniina Nissinen

Mikä KMT?

Kansallinen Mediatutkimus (KMT) on luetun media-alan tutkimuskokonaisuus, jossa selvitetään aikakaus- ja sanomalehtien lukijamääriä printissä ja digissä sekä lukijakunnan rakennetta ja lukutapoja. Vuosittain julkaistavaan tutkimukseen vastaa yli 23 000 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen tilaaja on MediaAuditFinland ja sen toteuttaa Kantar Media Finland Oy.

page shape 1 page shape 3
×

Haku: